Home Sweet Italy

Toscane/Elba

Toeristische informatieCollodi - Pinocchio

Even buiten Lucca, op de provinciale weg richting Pescia, ligt het plaatsje Collodi, waar zich het park van Pinocchio bevindt. Voor de openingstijden van het park verwijs ik u naar de website van Collodi. Over het eigenlijke verhaal van Pinocchio, vindt u veel terug op de website van het Poppenspelmuseum.

Terug naar boven


Le Dieci Castella(PT)

Le Dieci Castella is een verzameling van tien vroeg-middeleeuwse dorpjes, gelegen langs de valleien van de 'Val di Torbola' en 'Val di Forfora'.

Deze regio is tot beschermd gebied verklaard, hetgeen o.a. betekent dat er geen nieuwbouw mag plaatsvinden om zo het historisch karakter zo veel mogelijk te bewaren. Het landschap met zijn heuvels en bergen is van een uitzonderlijke schoonheid; o.a. door de uitzichten op dichte kastanjebossen, olijfgaarden, fruitbomen etc.

De dorpjes die hieronder vallen zijn: Vellano, Aramo, Lanciole, Castelvecchio, Pontito, Pietrabuona, Stiappa, Medicina, San Quirico en Fibbialla.

Vellano staat min of meer aan het hoofd van de Dieci Castella. In Pietrabuona is het Museo della Carta (er werd in deze streek vooral vroeger veel papier geproduceerd). Stiappa stond ooit bekend om haar mooie vrouwen en de oudjes herinneren zich dat nog goed! Vanuit Stiappa kunt u afdalen tot aan de Mulino del Fontanone, via een trekking-route genaamd Via dei Mulini. Medicina staat bekend als het dorp van de olijvenenters. In San Quirico kunt u het Museo della civiltà contadina (van de boerenbeschaving) bezoeken in agriturismo Il Frantoio. Vanuit Aramo kunt u mooie wandelingen maken waar u o.a. veel stenen huisjes zult tegenkomen die gebruikt werden om op een laag vuur de kastanjes in te drogen. Fibbialla is misschien wel een van de meest intakt gebleven dorpjes van allemaal, waarschijnlijk door de snelle leegloop van de plaatselijke bevolking in de laatste decennia.

Tip: Houdt u van wandelen: al deze dorpjes zijn, naast de geasfalteerde wegen, met elkaar verbonden door wandelpaden uitgezet door o.a. de Valleriana Trekking.

Terug naar boven


Firenze (Florence)

Firenze, in het hart van Toscane, gelegen aan de rivier de Arno, is een van de rijkste kunststeden ter wereld.

Bezienswaardigheden: de Duomo (Dom), Piazza della Signoria, Galleria degli Uffizi, de Ponte Vecchio met zijn goud- en zilversmedenwinkeltjes, Palazzo Pitti met de daarachter liggende Giardino di Boboli, en voor een prachtig uitzicht over de stad het Piazzale Michelangelo.

Souvenirs: betaalbare prachtige kanten tafelkleden, mooie suede/leren kleding, schoenen- en modewinkels, eigenlijk te veel om op te noemen. Enkele markten: Mercato di San Lorenzo, Mercato Nuovo.

Bereikbaarheid: goed met de trein te bereiken; vanuit het station Firenze S.M.N. (Santa Maria Novella) komt u praktisch direct in het centrum aan.

Tip: bent u wat minder goed ter been, of wilt u in korte tijd veel van de stad zien, dan zijn er twee toeristische routes die u met een speciale trolley-bus kunt volgen. Deze bus vertrekt vanaf.... In- en uitstappen op elke gewenste halte, de hele dag door.

Terug naar boven


Garfagnana

De Garfagnana bevindt zich in het noordwesten van Toscane en beslaat delen van de Alpi Apuane, de Apennijnen en de vallei van de rivier de Serchio. Het is een vrij ruig en zeer bossig berggebied (tot 2000 mt hoogte) waarin je prachtige wandeltochten kunt maken. Veel van deze wandelroutes zijn uitgezet door de Italiaanse Alpinisten Club.

Bezienswaardigheden:Il Ponte del Diavolo over de rivier de Serchio, de Grotta del Vento, de marmermijnen in Massa Carrara, het klooster van de Eremiti di Calomini, Castelnuovo di Garfagnana,....

Terug naar boven


Lucca

Lucca is vooral bekend om haar stadswallen en talrijke kerken.

Bezienswaardigheden: de Duomo di San Martino (Dom), de Chiesa di San Michele in Foro, het geboortehuis van de opera-componist Giacomo Puccini (1858-1924) en de Piazza Anfiteatro.

Souvenirs: Het is goed winkelen in Lucca, o.a. veel keramiek, kleding- en schoenenwinkels. Houdt u er echter rekening mee dat de winkels tussen de middag tot ongeveer 16.00 uur gesloten zijn.

Bereikbaarheid: goed met de trein te bereiken; vanaf het station is het 15 min. lopen naar de stadswallen. De auto kunt u tegen een laag uurtarief direct binnen de stadswallen parkeren.

Terug naar boven


Montecatini (PT)

Montecatini is een luxe kuuroord en vooral veel oudere mensen gaan erheen voor thermische baden. Verder staat Montecatini bekend om haar paardenrenbaan. Op donderdagochtend is er een uitgebreide markt die zeer geschikt is voor het kopen van souvenirs. Even buiten het stadje, in Monsummano, ligt een 18-hole golfbaan.

Terug naar boven


Pescia (PT)

Pescia, gelegen aan de rivier de Pescia, is een middelgrote plaats die bekend staat om haar internationale bloemenveiling.

Pescia heeft o.a. een postkantoor, diverse banken, een trein- en busstation, een streekziekenhuis, supermarkten. Op zaterdagochtend is er een algemene markt op de Piazza Mazzini, en een uitgebreide groentenmarkt er vlak achter.

Bereikbaarheid: Goed bereikbaar met de trein/bus vanaf o.a. Firenze, Pisa en Lucca.

Tip:Neem een heerlijke cappuccino bij bar "I Portici", grenzend aan de groentenmarkt. Of: een super-ijsje bij "La Baracchina" aan de rivier de Pescia.

Terug naar boven


Pietrabuona (PT)

Pietrabuona ligt op 10 min. rijafstand van Pescia en beschikt over een bar met een daaraan verbonden bakkerij, een goede slager en een levensmiddelenwinkel die ook kant-en-klare maaltijden verkoopt. Verder is er een postkantoor en een dameskapper. Een van de oude papierfabrieken is ingericht als papiermuseum.

Tip: Bij 'Da Nerone' kunt u genieten van de locale gerechten tegen zeer aannemelijke prijzen, inclusief de huiswijn.

Terug naar boven


Pisa

Pisa, gelegen aan de Arno, is wel het meest bekend om haar scheve toren uit 1173. Wie zet hem weer rechtop?

Bezienswaardigheden: de scheve Toren van Pisa, de Duomo (dom), het Battistero (baptisterium). Deze bevinden zich alledrie op het groene grasveld van het Campo dei Miracoli.

Souvenirs: veel 'kitscherige' souvenirs met afbeeldingen van de toren.

Bereikbaarheid: goed met de trein te bereiken. Vanaf het station is er een rechtstreekse bus naar het Campo dei Miracoli. Lopend vanaf het station naar het centrum is plm. 25 min.

Terug naar boven


Giacomo Puccini

Giacomo Puccini (1858-1924) heeft veel bekende opera's geschreven, o.a. de "Tosca", "Madama Butterfly" en "La Bohème".

In Lucca, zijn geboorteplaats, kunt u, vlakbij de Chiesa di San Michele, zijn ouderlijk huis bezoeken dat nu ingericht is als museum en waar zijn persoonlijke bezittingen en manuscripten bewaard worden.

In Torre del Lago, even ten westen van Lucca, vindt gedurende de zomermaanden het sfeervolle "Festival di Puccini" plaats met vele openlucht-operavoorstellingen.

Voor het programma/reserveringen:
Festival Puccini Ticket Office / tel. 00-39-0584-359322 /
fax -0584-350277 / e-mail: ticketoffice@puccinifestival.it

Terug naar boven


Vellano (PT)

Vellano (hoogte 500m) ligt als een 'plaatje' tegen de rotswand gekleefd en behoort tot een van de zg. 10 Castella-dorpjes, gelegen langs de valleien 'Val di Torbola' en 'Val di Forfora'.

Vellano heeft twee bars, een restaurant, een pizzeria, een bakker en een kapper. Vellano is een van de weinige dorpjes in deze streek waar nog steen wordt bewerkt. De moeite waard is een bezoek aan het Museo storico etnografico del minatore e cavatore, een prive'-collectie gewijd aan het vroegere leven van de mijnwerkers en steenhouwers.

Terug naar boven


Vliegen naar Toscane

De meest gebruikte aanvlieghavens zijn Pisa (Galileo Galilei) en Firenze.

Maatschappijen die vanuit Nederland vliegen zijn o.a.
op Pisa:

op Firenze:

  • KLM en Meridiana vanaf Amsterdam.

Terug naar boven